+381 18/ 830-144
+381 18/ 830-367
064/ 86-02-938
24 сата Вама на услузи

Исхрана пацијената

Исхрана у стационарним здравственим установама представља нераздвојни део терапијског и рехабилитационог резима што подразумева да мора бити усклађена са потребама лечења (у зависности од врсте обољења) и потребама болесника, како би допринела што бржем опоравку самог организма.

У нашој установи при слузби за исхрану струковни дијететицар нутрициониста благовремено планира, организује и контролише спровођење адекватне исхране по свим принципима правилне исхране, што подразумева да су оброци енергетски и нутритивно избалансирани по одређеним нормативима и признатим рецептурама за сваку врсту болести.

Такође, нутрициониста саставља недељни јеловник на бази свежих сезонских намирница, надгледа и контролише квалитет набављених намирница, контролише начин чувања намирница и њихов транспорт од складишта до кухиње. У сарадњи са шефом кухиње унапређује начин припреме хране.

У складу са пословником ХАЦЦП система храна се припрема у добро опремљеним и хигијенски исправним  кухињским блоковима.

Специјална болница Сокобања има три објекта намењена за стационарно лечење болесника. То су:

  • објекат Нови завод,
  • Стари завод ,,Сокоград“– у којима су смештени одрасли пацијенти и
  • објекат Вила Бота – у којем су смештена деца са својим пратиоцима.

Сва три објекта имају кухиње  и ресторане у којима се служи припремљена храна у нашој установи.

Наши пацијенти, свакодневно из нашег јеловника могу да изаберу једно од два понуђена нормокалоријска јела (јела која су намењена особама која немају посебан режим исхране што цини 80% насих пацијената), а постоје и две врсте дијеталних јела (намењених особама које болују од шећерне  и кардиоваскуларних болести сто цини од 10-20% наших пацијената).

У консултацији са ординирајуцим лекаром – специјалистом, нутрициониста израђује и индивидуалне програме исхране (дијета без глутена, дијета са одређеном колицином На и K, хипопротеинска дијета, дијета код дијареја..) код појединих специфицних стања, у зависности од дијагнозе и општег стања пацијента.

Kао што смо већ напоменули, у једном од наших објеката бораве и деца, тако да је заступљена и дечија исхрана, која се посебно припрема по одређеном јеловнику који задовољава њихове дневне енергетске потребе.

Такође, нутрициониста у консултацији са педијатром спроводи  и специјални вид  исхране  за децу као сто је исхрана без лактозе, без глутена, без млека, без јаја, итд, који је намењен деци која имају нутритивне алергије,  које су доста заступљене у данашњем савременом друштву.

Радно време

У свим нашим објектима време сервирања оброка за покретне пацијенте – пацијенти који се хране у ресторану је следеће:
  • ДОРУЧАK 7:30-8:30
  • РУЧАK 13.00-14.00
  • ВЕЧЕРА 18.00-19.00

УЖИНА – сервира се два пута дневно и намењена су болесницима који болују од шећерне болести, као и код неких специфицних стања када је индиковано више мањих оброка у току дана (потхрањене особе, хипопротеинске дијете, особе са слабијим апетитом…). Такође, ужина се сервира и деци у поподневним сатима.

  • 1. УЖИНА 10.00-10.30
  • 2. УЖИНА 16.00-16.30

Време сервирања оброка на одељењу за непокретне и слабо покретне болеснике је следеће:

  • ДОРУЧАK 07.30-08.00
  • 1. УЖИНА 10.00
  • РУЧАK 12.00-13.00
  • 1. УЖИНА 16.00
  • ВЕЧЕРА 17.00-17.30

Обзиром  да се Сокобања налази у близини планине Ртањ, у нашој установи служи се и добро познат и веома лековит Ртањски чај који је неизоставни напитак за наше пацијенте који болују од HOBP-а.

Сервирање чаја је свакодневно у ресторанима је у 9.00 (за покретне пацијенте) и на одељењу у термину од 9.00-9.30 (за непокретне и полупокретне пацијенте)


Струковни дијететичар нутрициониста:
Данијела Ристић


ШЕФОВИ KУХИЊСKОГ БЛОKА:

НОВИ ЗАВОД

Топлица Љубисављевић
шеф кухиње

Јована Стојичић
шеф ресторана

СТАРИ ЗАВОД

Љиљана Радосављевић
шеф кухиње

Снежана Станојевић
шеф ресторана

ВИЛА БОТА

Топлица Љубисављевић
шеф кухиње

Горан Франкуловић
шеф ресторана