Исхрана у стационарним здравственим установама представља нераздвојни део терапијског и рехабилитационог резима што подразумева да мора бити усклађена са потребама лечења (у зависности од врсте обољења) и потребама болесника, како би допринела што бржем опоравку самог организма.
У нашој установи при слузби за исхрану струковни дијететицар нутрициониста благовремено планира, организује и контролише спровођење адекватне исхране по свим принципима правилне исхране, што подразумева да су оброци енергетски и нутритивно избалансирани по одређеним нормативима и признатим рецептурама за сваку врсту болести.
Такође, нутрициониста саставља недељни јеловник на бази свежих сезонских намирница, надгледа и контролише квалитет набављених намирница, контролише начин чувања намирница и њихов транспорт од складишта до кухиње. У сарадњи са шефом кухиње унапређује начин припреме хране.
У складу са пословником ХАЦЦП система храна се припрема у добро опремљеним и хигијенски исправним кухињским блоковима.
Специјална болница Сокобања има три објекта намењена за стационарно лечење болесника. То су:
Сва три објекта имају кухиње и ресторане у којима се служи припремљена храна у нашој установи.
Наши пацијенти, свакодневно из нашег јеловника могу да изаберу једно од два понуђена нормокалоријска јела (јела која су намењена особама која немају посебан режим исхране што цини 80% насих пацијената), а постоје и две врсте дијеталних јела (намењених особама које болују од шећерне и кардиоваскуларних болести сто цини од 10-20% наших пацијената).
У консултацији са ординирајуцим лекаром – специјалистом, нутрициониста израђује и индивидуалне програме исхране (дијета без глутена, дијета са одређеном колицином На и K, хипопротеинска дијета, дијета код дијареја..) код појединих специфицних стања, у зависности од дијагнозе и општег стања пацијента.
Kао што смо већ напоменули, у једном од наших објеката бораве и деца, тако да је заступљена и дечија исхрана, која се посебно припрема по одређеном јеловнику који задовољава њихове дневне енергетске потребе.
Такође, нутрициониста у консултацији са педијатром спроводи и специјални вид исхране за децу као сто је исхрана без лактозе, без глутена, без млека, без јаја, итд, који је намењен деци која имају нутритивне алергије, које су доста заступљене у данашњем савременом друштву.
УЖИНА – сервира се два пута дневно и намењена су болесницима који болују од шећерне болести, као и код неких специфицних стања када је индиковано више мањих оброка у току дана (потхрањене особе, хипопротеинске дијете, особе са слабијим апетитом…). Такође, ужина се сервира и деци у поподневним сатима.
Време сервирања оброка на одељењу за непокретне и слабо покретне болеснике је следеће:
Обзиром да се Сокобања налази у близини планине Ртањ, у нашој установи служи се и добро познат и веома лековит Ртањски чај који је неизоставни напитак за наше пацијенте који болују од HOBP-а.
Сервирање чаја је свакодневно у ресторанима је у 9.00 (за покретне пацијенте) и на одељењу у термину од 9.00-9.30 (за непокретне и полупокретне пацијенте)
Струковни дијететичар нутрициониста:
Данијела Ристић
ШЕФОВИ KУХИЊСKОГ БЛОKА:
Топлица Љубисављевић
шеф кухиње
Јована Стојичић
шеф ресторана
Љиљана Радосављевић
шеф кухиње
Снежана Станојевић
шеф ресторана
Топлица Љубисављевић
шеф кухиње
Горан Франкуловић
шеф ресторана