Laboratorija

Laboratorija

Pored bolničkog tretmana, na usluzi svojim korisnicima dajemo na raspolaganje i laboratorijsku dijagnostiku.Vršimo analize iz oblasti hematologije, biohemije, imunologije, mikrobiologije i virusologije.

Savremeno opremljena laboratorija u okviru Specijalne bolnice ,,Sokobanja” poseduje vrhunske aparate i u njoj se mogu obaviti brojne analize. Naš korisnici, kao i svi zainteresovani koji žele da kontrolišu svoje zdravstveno stanje, za kratko vreme, mogu uraditi brojne analize krvi i mokraće kao i briseve.

Sva ispitivanja se izvode na savremenim automatizovanim hematološkim, biohemijskim i imunohemijskim analizatorima koji garantuju preciznost i brzinu. Sve laboratorijske analize na jednom mestu – Bez čekanja i zakazivanja.

Široka paleta standardnih i specifičnih laboratoriskih analiza krvi, urina i briseva, koje pokrivaju sve oblasti medicine.

Naša laboratorija raspolaže savremenom opremom i stručnim kadrom što garantuje pouzdanost rezultata. Laboratorija ima sve potrebne sertifikate i poštuje sve kontrole kvaliteta u pogledu opremljenosti, potrošnog materijala, reagenasa i uslova rada osoblja.

U P U T S T V O – pacijentima za pripremu pre uzimanjava materijala
Za dobijanje adekvatnog uzorka, a samim tim i validnih rezultata laboratorijskih ispitivanja veoma je važna priprema pacijenata.
Da bi laboratorijski rezultati bili pouzdani, važno je znati da je za većinu ispitivanja krvi neophodna priprema, koja podrazumeva uzimanje uzorka natašte (na prazan stomak), ujutro između 7 i 9h, a najmanje 12h nakon poslednjeg obroka, koji treba da bude lagan.

Prethodnih  dana  treba  izbegavati  intenzivnu  fizičku  aktivnost,  konzumiranje  alkohola  i  energetskih napitaka.

Pre davanja uzorka krvi:
ukoliko je to moguće nemojte uzimati lekove (samo u dogovoru sa vašim lekarom);
dozvoljeno je uzimanje manjih količina negazirane vode ili nezaslađenog blagog čaja (osim crnog čaja);
nemojte pušiti;
obavezno dajte informacije o terapiji, suplementima kao i posebnim stanjima (trudnoća).

Posle davanja uzorka krvi:
Kako biste izbegli nastajanje krvnog podliva (hematoma), odnosno kako bi krv što pre stala nakon venepunkcije molimo Vas da se pridržavate nekoliko pravila:
ne ustajte naglo;
neposredno nakon vađenja, kada vam tehničar pričvrsti flasterom vatu na mestu venepunkcije, čvrsto pritisnite drugom rukom mesto uboda;
sedite u čekaonici barem 5 minuta nakon venepunkcije;
ukoliko ste na antikoagulantnoj terapiji ili pijete lekove koji produžavaju vreme koagulacije
(Aspirin, Andol) vatu držite minimum 10 minuta;
ruku iz koje je vađena krv ne savijajte u laktu, niti je opterećujte na bilo koji način narednih 15 minuta;
ukoliko ste žedni popijte vodu;
u slučaju da krv nije stala ni posle 15 minuta, držite čvrsto mesto uboda i zamolite za pomoć.

Postoji određeni broj odraslih pacijenata koji se ne mogu osloboditi straha od venepunkcije. Takvi pacijenti bi trebalo slobodno da izlože svoj problem pre vađenja krvi, kako bi osoba koja vadi krv mogla da ih smesti u poluležeći položaj, da im pomogne da se opuste, te da nakon vađenja krvi ostanu u tom položaju dok ne budu sigurni da se osećaju dobro i da mogu bezbedno da napuste laboratoriju.

Bris ždrela (grla)
Bris ždrela (grla) treba uzeti ujutru, pre pranja zuba i unošenja hrane ili vode. Ukoliko se mora uzeti u toku dana, potrebno je da prođe bar 2h od poslednjeg uzimanja hrane i pića.

Bris nosa
Bris nosa treba uzeti pre primene antibiotske terapije i truditi se da od poslednjeg ispiranja nosa prođe bar 3-4 sata. Najbolje bi bilo da se za mikrobiološki pregled sakupi sekret iz nosa, naročito ako je gust i obojen, jer to govori u prilog bakterijskoj infekciji, za razliku od providnog, vodenastog sekreta koji obično prati virusnu infeciju.

Urinokultura
Urinokultura je najčešća analiza u mikrobiologiji.
Priprema za davanje urina za urinokulturu je naročito značajna kod žena i male dece.

Potrebno je oprati spoljne genitalije mlakom vodom i sapunom, tako da mlaz ide od napred prema nazad. Zatim osušiti kožu čistim peškirom ili papirnim ubrusom, bez mazanja bilo kakvih krema.

Priprema za davanje urina za urinokulturu kod muškaraca takodje podrazumeva pranje genitalija mlakom vodom i sapunom. Naročito kod dece treba obratiti pažnju da se vrati koža prepucijuma i onda opere okolina uretre.

Budući da prvi mlaz urina praktično spira bakterije sa kože i bakterijsku floru uretre, u sterilnu posudu uzima se isključivo srednji mlaz, pri čemu je dovoljno čašicu napuniti do jedne trećine njene zapremine.

Prilikom sakupljanja urina u urikult, potrebno je prvo napuniti posudu urinom, a zatim uroniti hranljive podloge u urin, izvaditi ih posle nekoliko sekundi, odliti sav urin iz posude, pa vratiti podloge u posudu i zatvoriti je poklopcem.

Kod dece je takodje poželjno obezbediti uslove da mokre direktno u sterilnu posudu, ali ako to nije moguće, takodje treba obaviti higijenu spoljnih genitalija, staviti kesicu i kontrolisati kada je dete mokrilo. Tada treba skinuti kesicu i doneti je u laboratoriju.

Kad god je moguće, uzorak urina treba dati ujutru – prvi jutarnji urin, tako da u toku noći pacijent ne urinira pre nego što da uzorak.

NAPOMENA: S obzirom da je urin dobra hranljiva podloga za razvoj bakterija, treba ga što pre dostaviti u laboratoriju ili držati u frižideru ( najduže 2h) do donošenja u laboratoriju.

Ukoliko higijena spoljnih genitalija nije dobro obavljena ili ako je urin dugo stajao na sobnoj temperaturi u kulturi će se pojaviti veliki broj mešanih bakterija kožne, vaginalne ili crevne flore.

Brisa grla i nosa – deca
Kod uzimanja brisa grla i nosa deci, roditelj treba dete da drži u krilu, jednu ruku da stavi preko obe njegove ruke, a drugu ruku da mu stavi na čelo i tako pridržava glavu dok mu stručno lice uzima briseve.
Koprokultura – analiza stolice
Kašičicom iz posude za feces uzeti deo stolice koji sadrži sluz, krv ili gnoj, ukoliko su prisutni.
Minimalna količina za analiziranje je oko 2 grama (odgovara veličini lešnika ).