Mesto koje leči i podmlađuje: Kupatilo ,,Amam'' gde se kupao knez Miloš

Mesto koje leči i podmlađuje: Kupatilo ,,Amam” gde se kupao knez Miloš

Čuveno tursko kupatilo, danas kupatilo Park, takozvani Amam, je izgrađeno još za vreme Turaka u XV veku, na temeljima koji potiču iz vremena vladavine Rimljana na ovim prostorima.
Ono je čak tri puta renovirano, ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države. Smešteno je u centru Sokobanje a prvi put ga je obnovio knez Miloš Obrenović koji je često boravio ovde.
Posebno mesto u Amamu zauzima Miloševa kada, do koje je srpski knez dolazio podzemnim hodnicima iz svog konaka, smeštenog preko puta.
Mesto koje leči i podmlađuje: Kupatilo ,,Amam'' gde se kupao knez Miloš
Kada je knez Miloš Obrenović obnovio ovo kupatilo, onda je on poslao svog zastavnika, izaslanika Lazarevića, kao prvog banjskog gosta na lečenje u Sokobanji i to vreme se uzima kao početak zdravstvenog turizma ovde.
Miloš Obrenović je imenovao i svog lekara koga je poslao u Sokobanju i time je zdravstveni turizam krenuo na temeljima ovog kupatila.
– Amamom upravlja Specijalna bolnica “Sokobanja” i deo je naše Wellness ponude koju mogu koristiti svi posetioci banje. Tu svi gosti mogu uživati u kupanju u termalnoj vodi u bazenima i kadama, boraviti u originalnoj Miloševoj kadi, probati razne vrste masaža i kozmetičke tretmane. Korišćenje naših usluga u Amamu leči i podmlađuje, izjavila je direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ”Sokobanja” dr Vesna Milanović.
Mesto koje leči i podmlađuje: Kupatilo ,,Amam'' gde se kupao knez Miloš
Prema direktorkinim rečima i vi se možete kupati u kadi gde se kupao Miloš Obrenović i u bazenu u kome se kupala poznata glumica Katarina Radivojević, Zona Zamfirova gde su snimljenje scene u istoimenom filmu.

Osim ovoga, tu je i inhalatorijum – isparenja gasa radona koji pomaže pri lečenju bolesti disajnih organa kako kod odraslih, tako i kod dece jer se Specijalna bolnica ,,Sokobanja” bavi lečenjem i rehabilitacijom dece i odraslih.

– Inhalacija mineralnom vodom dobra je kako za osobe sa disajnim tegobama tako i za zdrave osobe u cilju prevencije respiratornih oboljenja. Specijalna bolnica „Sokobanja” svim gostima banje nudi različite wellness i fitness programe sa ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja. Wellness program u Amamu se preporučuje osobama koje pate od hroničnog stresa, kao i svima koji jednostavno žele da poprave svoje zdravlje, ili da se opuste i uživaju u čarima Amama kao što je uživao knez Miloš, navodi dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja”.
Inhaliranjem u Amamu se u organizam preko radioaktivne pare unose: jod koji deluje na štitnu žlezdu, brom koji utiče na nerve, sulfid do zglobova i radon do žlezdi, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma i njihove eliminacije najčešće iskašljavanjem.
– Ovi lekoviti izvori i inhalatorijum vekovima okrepljuju dušu i telo, relaksiraju i opuštaju od svakodnevnog stresa i napetosti kojima je naš organizam izložen i jačaju imunitet. Zato svi koji posete Sokobanju trebaju da posete Amam, kaže dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice ,,Sokobanja”.
Amam predstavlja centralno banjsko kupatilo sa dva lekovita izvora i inhalatorijumom: Izvor Sv. Arhanđel – temperature 43 °C i Izvor Preobraženje – temperature od 43°C do 53°C. Ovde možete izlečiti razni tipove reumatizma, postraumastska stanja i stanja nakon povreda.
– Ako vam se slučajno učini da ste već videli takvo kupatilo – setite se onog iz filma Zona Zamfirova. Određene scene iz filma su snimane baš ovde u Amam, što mu dodatno daje vrednost i čar nekog prošlog vremena. Danas je ovo jedino funkcionalno tursko kupatilo u našoj zemlji. Ovde možete uživati u raskošnim kraljevskim bazenima i učiniti nešto dobro za svoj organizam i telo, za sebe jednostavno,  zato svako ko dolazi u Sokobanju treba da poseti Amam koji ima i istorijsku vrednost, i da uživa u paleti naših usluga koje nudimo, izjavila je Milena Đorđević, pomoćnik direktora za ne medicinske poslove u Specijalnoj bolnici ,,Sokobanja”.
Mesto koje leči i podmlađuje: Kupatilo ,,Amam'' gde se kupao knez Miloš
Ona je naglasila da se Specijalna bolnica ,,Sokobanja”  trudi da svim gostima banje omogući razne popuste i pogodnosti za korišćenje bogate palete usluga i da će sa time kako kaže nastaviti i na dalje uz unapređenje usluga.
Pri obnavljanju amama, knez Miloš je naručio i izgradnju sopstvene kade, odakle je, kako kažu istoričari, opuštajući se u vodi kroz poseban prozorčić posmatrao i birao omiljene kupačice.
Kada svojim autentičnim izgledom privlači pažnju posetioca, pe je nezamislivo da neko poseti Sokobanju a da se ne okupa u kadi gde se kupao knez i ne uživa u masažama.
Izvor: Niški portal

Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *