Galerija slika

Bolnica u Srbiji u kojoj pacijenti biraju između tri vrste jela, dobijaju i voće

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja” jedna je od retkih zdravstvenih ustanova kako u Srbiji tako i u svetu gde korisnici na meniju imaju da biraju između tri vrste jela za doručak, ručak i večeru, a tu su i posna i dijetalna jela .Osim što biraju između čak tri vrste jela, korisnici dobijaju i voće.
Ishrana je kontinentalnog tipa, prilagođena podneblju na kojem se banja nalazi (domaća kuhinja), ali i samim korisnicima po mišljenju lekara i nutricioniste.
– Svi naši korisnici kada dođu ovde mogu da biraju između tri vrste jela svakog dana, i plus dijatalnu ishranu, a kvalitet i kvantitet hrane je odličan, kaže dr Vesna Milanović direktorka Specijalne bolnice ,,Sokobanja”.
Najveća pažnja se prema rečima direktorke posvećuje korisnicima pa su svi obroci kalorijski i nutritivno izbalansirani. Poseban akcenat se naglašava direkltorka dr Vesna Milanović stavlja na dečiju ishranu budući da Specijalna bolnica ,,Sokobanja” radi rehabilitaciju i lečenje kako odraslih tako i dece.
– Specijalna bolnica ,,Sokobanja” ima nutricionistu-dijetetičara koji u saradnji sa našim lekarima, nakon uzimanja anamneze, laboratorijskih analiza, raznih snimanja i kompletne neophodne dijagnostike radi jelovnik ishrane po dijetalnim šemama, izrada normativa za ishranu korisnika, ako je to potrebno. Sve u zavisnosti od vrste bolesti, stanja, kao i od toga da li je hrana za rekreativce, sportiste, decu ili potpuno zdrave osobe. Posebna pažnja poklanja se kontroli higijene namirnica, prostorija – od magacina do kuhinje, kao i posuđa, objašnjava dr Vesna Milanović, direktorka Specijalne bolnice ,,Sokobanja” čijom zaslugom sve funkcioniše besprekorno.
Bolnica u Srbiji u kojoj pacijenti biraju između tri vrste jela, dobijaju i voće
Napominje da se normativi u ishrani svih pacijenata, uključujući i decu, strogo poštuju po pravilniku za ishranu u hospitalnim uslovima za sve kategorije pacijenata (količina, kvalitet, raznolikost), a pacijenti ističe još jednom mogu da biraju između čak tri obroka koja im se ponude za doručak, ručak i večeru što nije zabeležno u nijednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji, a i šire.
– Pored svega navedenog  postoji hrono iskrana za one pacijente i goste kojima je to potrebno, a tu je i posebna ishrana za bebe i decu, takođe uz obroke pacijenti dobijaju voće, a nekada i kolač, kaže za Niški portal direktorka Specijalne bolnice ,,Sokobanja” dr Vesna Milanović.
Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja”  raspolaže sa ukupno 530 postelja, rasporedjenih u pet objekata, od kojih su tri namenjena lečenju i rehabilitaciji dece. Sve usluge Specijalna bolnica ,,Sokobanja” nudi i komercijalnim gostima koji o svom trošku mogu boraviti i koristiti blagodeti prirode, kao i deca i odrasli preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uz uput izabranog lekara i obaveznu saglasnost lekraske komisije.

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja” godišnje zbrine oko 10.000 pacijenata iz Srbije i inostranstva. Bolnica je sertifikovana ustanova i u radu primenjuje standarde kvaliteta sistema ISO 9001 i HACCP.

Izvor: Niški portal

Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *