Tursko kupatilo Amam

Tursko kupatilo Amam

Čuveno tursko kupatilo, danas kupatilo Park, takozvani Amam, je izgrađeno još za vreme Turaka u XV veku, na temeljima koji potiču iz vremena vladavine Rimljana na ovim prostorima. 

Ono je čak tri puta renovirano, ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države. Njime upravlja Specijalna bolnica ,,Sokobanja”.

Tursko kupatilo Amam

Smešteno je u centru Sokobanje a prvi put ga je obnovio knez Miloš Obrenović koji je često boravio ovde tako da kao uspomenu na to vreme imamo i posebnu kadu koja je bila sagrađena samo za njega, i dan danas je u funkciji i ima muzejsku vrednost.

Amam ćemo prepoznati i iz filma “Zona Zamfirova” reditelja Zdravka Šotre jer su scene kupanja glumice Katarine Radivojević, koja tumači glavnu ulogu Zone snimljene upravo u Amamu.

Tursko kupatilo Amam

Amamom upravlja Specijalna bolnica “Sokobanja” i deo je naše Wellness ponude. Tu možete uživati u kupanju u zdravoj termalnoj vodi u bazenima i kadama, boraviti u originalnoj Miloševoj kadi, probati razne vrste masaža i kozmetičke tretmane. Možete se i Vi kupati u kadi gde se kupao Miloš Obrenović i bazenu u kome se kupala Zona Zamfirova.

Tursko kupatilo Amam

Inhalacija mineralnom vodom dobra je kako za osobe sa disajnim tegobama tako i za zdrave osobe u cilju prevencije respiratornih oboljenja.

Specijalna bolnica „Sokobanja“ svim gostima banje nudi različite wellness i fitness programe sa ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja. Wellness program u Amamu se preporučuje osobama koje pate od hroničnog stresa, kao i svima koji žele da poprave svoje zdravlje, ili jednostavno da se opuste i uživaju u čarima Amama.

Tursko kupatilo Amam

Ovaj program obuhvata:
• kupanje u autentičnom turskom kupatilu “Amam”-u (u muškom ili ženskom bazenu, ili pak u originalnoj kadi u kojoj je svojevremeno uživao Knjaz Miloš)
 finsku saunu
 bisernu kupku
 hidromasažu
 manuelna masažu
 kupanje u bazenu sa termalnom vodom, ili u jacuzzi-u
 šetnju na svežem vazduhu „Stazom zdravlja“…

Tursko kupatilo Amam

Prirodni Inhalatorijum

Amam predstavlja centralno banjsko kupatilo sa dva lekovita izvora i inhalatorijumom: Izvor Sv. Arhanđel – temperature 43 °C i Izvor Preobraženje – temperature od 43°C do 53°C. Ovde možete izlečiti razni tipovereumatizma, postraumastska stanja i stanja nakon povreda.

Tursko kupatilo Amam

Osim ovoga, tu je i inhalatorijum – isparenja gasa radona pomažu pri lečenju bolesti disajnih organa.

Inhaliranjem u organizam se preko radioaktivne pare unose: jod koji deluje na štitnu žlezdu, brom koji utiče na nerve, sulfid do zglobova i radon do žlezdi, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma i njihove eliminacije najčešće iskašljavanjem.

Ovi lekoviti izvori i inhalatorijum vekovima okrepljuju dušu i telo, relaksiraju i opuštaju od svakodnevnog stresa i napetosti kojima je naš organizam izložen i jačaju imunitet.

Telefon za sve informacije i rezervacije: 018830425